CONGRESUL Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM) și al asociațiilor ortodoxe NEPSIS ale tinerilor din Mitropolie (Roma, 2016)
Dragi credincioși,
În perioada 18-22 Mai a avut loc la Roma, Congresul și Adunarea Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, precum și întâlnirea asociațiilor de tineret „NEPSIS “ din cadrul eparhiilor ce compun această Mitropolie: Franța, Spania, Italia, Portugalia, Elveția, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Irlanda și Islanda. De-a lungul celor 4 zile, în jur de 1200 de oaspeți, delegați ai parohiilor ortodoxe românești din Mitropolia noastră și numeroși tineri au participat la slujbe în sobor, conferințe, ateliere, discuții și activități artistice.
Primele două zile ale întâlnirii de la Roma au fost dedicate conferinței statutare ale preoților și delegaților din cele aproximativ 700 de parohii românești și mănăstiri care se află sub jurisdicția celor trei eparhii din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM). Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a prezidat, în deschidere, Adunarea Generală statutară a Mitropoliei, care se întâlnește o dată la doi ani. Din prezidiu au făcut parte și PS Siluan, Episcop ortodox român al Italiei, PS Timotei, Episcop ortodox român al Spaniei și Portugaliei, PS Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și PS Ignatie Mureșeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Au fost discutate probleme organizatorice și de interes pastoral, fiind anunțate acreditarea de curând a unei filiale a Facultății de Teologie Ortodoxă din București la
Roma, precum și recunoașterea de către Academia Franceză a Centrului de Studii „Dumitru Stăniloae” de la Paris ca institut de teologie privat. De asemenea s-a anunțat hotărârea de înființare a Episcopiei pentru Marea Britanie și Irlanda.
Cei prezenți au avut parte de două conferințe duhovnicești, susținute de părintele profesor Vasile Mihoc (de la Facultatea de Teologie din Sibiu), IPS Kallistos Ware (Oxford), precum și una de interes actual, referitoare la Sfântul și Marele Sinod Panortodox ce va avea loc din Creta (16-27 Iunie), susținută de Pr. Patriciu Vlaicu (Bruxelles). Participanții au putut alege apoi să participe la unul dintre cele zece ateliere de discuții, pe teme precum: formarea continuă a preoților, consilierea parentală, dialogul dintre teologie și știință, persoana umană în înțelegerea ortodoxă, formarea duhovnicească a tinerilor, viitorul familiei creștine, misunea printre tineri, media ca mediu de misiune, bioetică: concepție și contracepție.
Așadar, întâlnirea este organizată cu scopul de a-i ajuta pe clericii și mirenii Mitropoliei să fie cât mai ancorați în realitatea societății de astăzi. Congresul Mitropoliei a fost constituit ca un organism consultativ, ce are la bază ideea ca toți preoții și credincioși din parohii să se întâlnească și să discute problemele care îi preocupă. Scopul acestor împărtășiri are rolul de a-i face pe clerici să câștige o înțelegere mai adâncă a problematicii, iar mirenii să fie cât mai impicați în acest demers.
Anul acesta, în paralel cu Congresul Mitropolitan, a fost organizat și Congresul NEPSIS. Au participat peste 500 de tineri din cele zece țări ale Mitropoliei.
Motivul organizării celor două evenimente împreună a fost acela de-ai face și pe tineri și pe preoți și pe mireni să înțeleagă că noua generație este viitorul Bisericii. Ne dorim ca prin aceste întâlniri, pe de o parte, să ajutăm la creșterea conștiinței tinerilor că sunt parte din Biserică, iar pe de altă parte, să-i facem pe adulți să înțeleagă mai mult importanța transmiterii credinței generațiilor viitoare. Dacă ținem cont de faptul că în Occident adolescenții trăiesc într-o societate unde nu au ore de religie la școală și biserică la tot pasul. Astfel Congresul poate constitui o experiență care poate servi tuturor.