menu close menu

Istoricul Parohiei

slide1

Parohia „Sf. Macarie cel Mare” din nordul Angliei se află sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale cu sediul la Paris, Protopiatul Marii Britanii, fiind din punct de vedere cronologic a doua parohie românească din Marea Britanie. Aria acoperită de parohie include comitatele engleze Yorkshire și Greater Manchester. În anul 2004 se găseau doar câteva familii în orașele din nordul Angliei: Leeds, Manchester, Bradford, Sheffield, Hull, York, Durham, Preston, precum și în alte orașe sau localități mai mici. Prin consolidarea parohiei – iar în anii din urma prin achiziționarea propriului lăcaș de cult – s-a asistat la o creștere constantă a numărului de români care frecventează biserica.

Parohia a fost găzduită timp de peste șase ani de către Comunitatea Anglicană Community of the Resurrection din Mirfield, o mică localitate situată la cca. 15 mile sud de orașul Leeds.

Primele demersuri concrete pentru înființarea parohiei au căpătat contur în data de 20 iunie 2004, când la inițiativa părintelui ieromonah Macarie Drăgoi (actualmente Episcop al românilor ortodocși din Europa de Nord), Adunarea de Constituire a viitoarei Parohii Ortodoxe Române a înmânat ÎPS Mitropolit Iosif documentele necesare constituirii.

image001

Prin Gramata cu nr. 265/18 August 2004, Înaltpreasfinția Sa acorda arhiereasca binecuvântare de înființare a Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Macarie cel Mare”.
Părintele ieromonah Macarie Drăgoi a păstorit parohia din anul 2004 până la întoarcerea sa în țară în primăvara anului 2005, interimatul de două luni până la hirotonia părintelui Constantin Popescu fiind asigurat de către părintele Dumitru Catarig și părintele arhimandrit Emilian Nica (actualmente Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului), aflat în aceea perioada la studii în Anglia.

Părintele Constantin Popescu a fost hirotonit preot în sfânta noapte a Învierii Domnului în anul 2005 și a slujit comunitatea cu multă dragoste și devotament până în septembrie 2013, anul sfințirii bisericii.

Părintele ieromonah Serafim Aldea a păstorit comunitatea din septembrie 2013 până în ianuarie 2014.
Preasfințitul Episcop Ignatie Mureșanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei a preluat pastorația parohiei pentru un an și jumătate (ianuarie 2014- iunie 2015).
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, pe 14 Decembrie 2014 este hirotonit preot de către Preasfințitul Ignatie în biserica Sfântului Macarie cel Mare, tânărul teolog Ciprian Petru Nedelcu, care a devenit parohul acestei comunități începând cu iulie 2015.