Parohia
Istoricul Parohiei
Parohia „Sf. Macarie cel Mare” din nordul Angliei se află sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale cu sediul la Paris, Protopiatul Marii Britanii, fiind din punct de vedere cronologic a doua parohie românească din Marea Britanie. Aria acoperită de parohie include comitatele engleze Yorkshire și Greater Manchester. În anul 2004 se găseau doar câteva familii în orașele din nordul Angliei: Leeds, Manchester, Bradford, Sheffield, Hull, York, Durham, Preston, precum și în alte orașe sau localități mai mici. Prin consolidarea parohiei – iar în anii din urma prin achiziționarea propriului lăcaș de cult – s-a asistat la o creștere constantă a numărului de români care frecventează biserica. Așa se face că în duminici numărul celor care participă regulat variază între 80 și 100 de persoane. Numărul celor care participă la slujbele de Crăciun sau Hram este însă mai mare, la slujba de Înviere acesta fiind mereu în creștere, ajungându-se în anul 2015 la peste 700 de persoane.
Parohia a fost găzduită timp de peste șase ani de către Comunitatea Anglicană Community of the Resurrection din Mirfield, o mică localitate situată la cca. 15 mile sud de orașul Leeds.
Primele demersuri concrete pentru înființarea parohiei au căpătat contur în data de 20 iunie 2004, când la inițiativa părintelui ieromonah Macarie Drăgoi (actualmente Episcop al românilor ortodocși din Europa de Nord), Adunarea de Constituire a viitoarei Parohii Ortodoxe Române a înmânat ÎPS Mitropolit Iosif documentele necesare constituirii. Prin Gramata cu nr. 265/18 August 2004, Înaltpreasfinția Sa acorda arhiereasca binecuvântare de înființare a Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Macarie cel Mare”.
Părintele ieromonah Macarie a păstorit parohia din anul 2004 până la întoarcerea sa în țară în primăvara anului 2005, interimatul de două luni până la hirotonia părintelui Constantin Popescu fiind asigurat de către părintele Dumitru Catarig și părintele arhimandrit Emilian Nica (actualmente Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului), aflat în aceea perioada la studii în Anglia.
Părintele Constantin a fost hirotonit preot în sfânta noapte a Învierii Domnului în anul 2005 și a slujit comunitatea cu multă dragoste și devotament până în septembrie 2013, anul sfințirii bisericii.
Părintele ieromonah Serafim Aldea a păstorit comunitatea din septembrie 2013 până în ianuarie 2014, când pastorația parohiei a fost prelută pentru un an și jumătate de către Preasfințitul Episcop Ignatie Mureșanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, pe 14 Decembrie 2014 este hirotonit preot de către Preasfințitul Ignatie în biserica Sfântului Macarie cel Mare, tânărul teolog Ciprian Petru Nedelcu, care va deveni parohul acestei comunități începând cu iulie 2015.
Biserica parohială
Nevoia unui lăcaș de cult propriu vine după o vreme că un lucru firesc, fiind în același timp un test de angajament și maturitate al întregii comunități. Dincolo de rațiunile omenești, întreaga lucrare de achiziționare a bisericii și a clădirii anexă de la Leeds a stat sub semnul purtării de grija a lui Dumnezeu. Așa se face că pe 20 octombrie 2011, comunitatea, prin intermediul fundației parohiei (Saint Makarios The Great Ecclesiastical Trust), a reușit să cumpere biserica de la Biserica Anglicană, clădirea anexă și terenul, iar în luna iulie 2015 să încheie lucrările de reparații urgente la clădirea bisericii.
Actuala biserică a fost ridicată pe locul unor biserici mai vechi, zidite succesiv începând cu anul 1180, între 1417 si 1700 biserica fiind reconstruită de trei ori. După 1761, o nouă biserică zidită în stil georgian a fost ridicată în acest loc, clădire care a durat aproape un secol, făcând în cele din urmă loc celei actuale, finalizată la anul 1886 după proiectul arhitecților Chorley și Connon.
Stilul arhitectural al bisericii este bazilical roman cu elemente gotice victoriene, fiind construită din piatră de gresie, cu acoperiș de ardezie, având la interior coloane și arce gotice. Naosul este amplu, cu trei culoare longitudinale – unul central și două laterale – delimitând șirurile de bănci în patru zone distincte. Pe peretele Altarului se desfășoară un vitraliu amplu avându-L în prim-plan pe Mântuitorul Hristos pe Cruce. În partea stângă a iconostasului se află un amvon octagonal construit din lemnul recuperat de la vechea biserică (1761), în vreme ce întreg naosul este acoperit cu parchet maron și mozaic crem, maron și roșu. Numeroase plăci comemorative din marmură și bronz îmbracă pereții naosului și Altarului. Acoperișul central este împodobit cu cruci din piatra la extremitățile de răsărit și apus, iar turla mică și zveltă a clopotniței se continuă spre cer printr-o cruce metalică. Biserica a fost declarată clădire de patrimoniu gradul II, fiind înregistrată și protejată de către organizația English Heritage, acest statut determinând anumite obligații proprietarilor în ceea ce privește întreținerea clădirii și limitări ale posibilităților de modificare permanentă a acesteia.
Sub atenta coordonare a părintelui Constantin Popescu, între 2011 și 2013 biserica a fost reamenajată în interior, fiind înzestrată cu Sfânta Masă, catapeteasmă, icoane și candele, încăperile adiacente Sfântului Altar fiind renovate, dându-li-se o nouă utilitate. Iconostasul, armonizat cu stilul clădirii și cu mobilierul existent în biserică, a fost sculptat în lemn de stejar în atelierul domnului Tudorei Constantin din Grumazești, județul Neamț, și instalat în anul 2013, în Vinerea Mare.
Pictura iconostasului, executată în stil bizantin cu influente macedoneano-cretane, a fost realizată în anul 2013 în Atelierul de Pictură de la Mânăstirea Bucium din Iași. Sfânta Masă a fost construită potrivit tradiției ortodoxe, folosind elementele de piatră de la fostul Altar de la Mirfield unde s-a slujit vreme de șase ani, de la înființarea parohiei și până la mutarea aici. Acoperămintele Sfintei Mese, Sf. Epitaf si dvera au fost brodate în Atelierul de Croitorie al Mânăstirii Clocociov din județul Olt.
Pe aceeași proprietate se află un cimitir cu peste două sute de morminte în care odihnesc cei care au locuit în această parte a Angliei. În latura de nord a bisericii se află o clădire anexă multifuncțională care găzduiește atât activități culturale, educative sau sociale ale parohiei cât și evenimente ale comunității engleze locale.
Biserica parohială
În fiecare an Adunarea Generală Parohială alege un Consiliu care se ocupă de bunul mers al activităților Parohiei. La ultima Adunare Generala au fost aleși următorii membri ai Consilului:
- Pr. Ciprian Petru Nedelcu (președinte)
- Mihaela Stănescu
- Ionuț Cracaoanu
- Emanuel Rață
- Cosmin Popovici
Activități culturale și filantropice
Prin intermediul parohiei “Sf. Macarie cel Mare” s-a putut face cunoscută muzica de tradiție bizantină într-un spațiu majoritar anglican. Astfel, cu ocazia hramului din anul 2008 a concertat la Leeds Parish Church, Grupul Psaltic “Stavropoleos” din București; în 2009 au cântat la hramul parohiei Grupul Psaltic “Nectarie Protopsaltul” iar în ajunul sfințirii bisericii din 2013, Grupul Psaltic “Sf. Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, a încântat o audiență mixtă de români și englezi, printre piesele audiate fiind și piese muzicale bizantine în limba engleză. Concertul a fost însoțit de explicații proiectate pe ecran, fiecare gen de cântare fiind explicat, astfel încât întregul eveniment s-a constituit într-o veritabilă cateheză muzicală pentru cei prezenți.
Prin grija unor credincioși inimoși s-au desfașurat și activități specifice Scolii Parohiale. S-a beneficiat de material catehetic pentru diferite grupe de vârstă atât de la Mitropolie, cât și din partea unor români din Anglia, iubitori de copii și tradiții românești. În fiecare an, copiii au dăruit comunității mici spectacole cu prilejul Crăciunului, Paștelui, Hramului sau de Ziua Copilului. În timpul celor 10 ani de existență, au fost organizate atât drumeții și plimbări în parcuri cât și vizite la muzee și grădini zoologice și botanice.
De asemenea, tinerii parohiei au fost activi în cadrul organizației tinerilor ortodocși (NEPSIS) din Mitropolia noastră și au participat la pelerinaje și tabere atât în Anglia cât și în România sau în alte țări. Parohia noastră a găzduit întâlniri cu preoți, monahi și monahii, membrii comunității primind îndrumare și sfat pentru viața de familie. Ne-au trecut pragul bisericii, printre alții, părintele Nicolae Tanase de la Valea Plopului, părintele stareț Nectarie de la Mânăstirea Crasna și Maica Sofronia din obștea Mânăstirii “Sfântul Siluan Athonitul” din Iași. Credincioșii parohiei, că oameni ai cetății, s-au implicat și în viața acesteia prin participarea la activități culturale, sportive sau civice. Printre aceste evenimente se numără expoziția de fotografie a artistei neo-zeelandeze Mo Greig intitulată “We are already here”, participarea la ștafeta Flăcării Olimpice cu ocazia Olimpiadei de Vară găzduite de Regatul Unit în anul 2012, găzduirea clinicilor consulare și a întâlnirilor cu ambasadorul României în Regatul Unit sau implicarea în buna funcționare a secției de votare din Leeds. De-a lungul timpului, parohia a sprijinit pe cei aflați în nevoi, printre beneficiarii activităților filantropice numărându-se atât persoanele nevoiașe din parohie, cât și persoane sau așezăminte din România.