Sfantul Macarie cel Mare
Icoana pictata la
Manastirea Bucium, Iasi
Tropar
  • Asculta Radio Trinitas
  • Asculta Ortodox Radio

Despre Parohie

Parohia "Sfantul Macarie cel Mare" din nordul Angliei se afla sub jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale cu sediul la Paris, fiind - din punct de vedere cronologic - a doua parohie romaneasca din Marea Britanie, dupa cea de la Londra. Aria acoperita de parohie include comitatele engleze Yorkshire si Greater Manchester, zone unde au fost identificate necesitati de ordin pastoral-misionar pentru emigratia romaneasca din aceasta parte a Angliei.

Demersurile pentru infiintarea parohiei au inceput in ziua de duminica, 20 iunie 2004, cand la initiativa parintelui ieromonah Macarie Dragoi - actualmente Episcopul Romanilor Ortodocsi din Europa de Nord - Adunarea de Constituire a viitoarei Parohii Ortodoxe Romane a inmanat Inaltpreasfintitului Mitropolit Iosif (foto), intaistatatorul Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale documentele necesare constituirii.

Prin Gramata cu nr. 265/ 18 August 2004, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Iosif a acordat arhiereasca binecuvantare de infiintare a Parohiei Ortodoxe Romane "Sfantul Macarie cel Mare" (sarbatorit la 19 Ianuarie).

Parintele ieromonah Macarie a pastorit parohia pana la intoarcerea in tara in primavara anului 2005, interimatul de doua luni pana la hirotonia parintelui Constantin Popescu fiind asigurat de parintele Dumitru Catarig (actualmente paroh la Boston) si de parintele arhimandrit Emilian Nica (actualmente Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului), aflat in aceea perioada la studii in Anglia, la Colegiul Anglican de la Mirfield.

Parohia a fost gazduita timp de sase ani de catre Comunitatea Anglicana House of the Resurrection din Mirfield, o mica localitate situata la cca. 15 mile sud de orasul Leeds.

Incepand cu 10 octombrie 2010, locul de slujire a fost mutat de la Mirfield la Farnley, un cartier din zona metropolitana a orasului Leeds, unde, dupa indelungi cautari si demersuri, s-a identificat o biserica anglicana care urma sa fie inchisa si scoasa la vanzare. Slujbele s-au tinut intr-un spatiu improvizat din cladirea anexa aflata in curtea bisericii din Farnley. Pe 20 Octombrie 2011, prin voia si mila Bunului Dumnezeu, comunitatea a reusit sa cumpere si sa intre in posesia bisericii si cladirii anexe.