Sfantul Macarie cel Mare
Icoana pictata la
Manastirea Bucium, Iasi
Tropar
  • Asculta Radio Trinitas
  • Asculta Ortodox Radio

File din Istoria Parohiei

Acest colt al website-ului nostru adaposteste momente din istoria Parohiei "Sfantul Macarie cel Mare", asa cum au fost retinute de memoria colectiva sau receptionate in imagini adunate de-a lungul timpului si marturii scrise pentru anumite evenimente - Hram 2008, 2009 si 2010. Unele dintre acestea au fost gazduite si in paginile Buletinului saptamanal al Mitropoliei noastre, Foaia Sfantul Ioan Casian (FSIC), devenita Apostolia din aprilie 2008. Referinte la aceste documente se afla in pagina Jurnalul Mitropoliei.

A fost voia Domnului ca slujitorii Sfantului Altar sa fie alesi dintre membrii comunitatii noastre. Astfel Parintele Constantin - la inceput cantaret la strana si membru in Consiliul Parohial - a fost hirotonit intai diacon si apoi preot in sfanta noapte a Invierii in anul 2005 (vezi Preot Paroh). Parintele diacon Ciprian-Mihail, un membru mai recent al comunitatii noastre, a fost mai intai hirotesit ipodiacon in ianuarie 2010, iar apoi hirotonit diacon de IPS Mitropolit Iosif, la 28 Februarie 2010, in Biserica Sf. Gheorghe din Londra. Evenimentul a fost consemnat in revista Apostolia nr. 25, Aprilie 2010. Imagini de la unele dintre aceste evenimente sunt disponibile in albumul parohiei.

Cele mai vechi imagini surprind inceputul comunitatii ortodoxe de la Mirfield: primele Sfinte Liturghii, Botezuri, Parastase, precum slujba de inaugurare a Parohiei (11-12 decembrie, reflectata si in numarul FSIC 195), oficiata de IPS Mitropolit Iosif, impreuna cu un sobor de preoti apartinand altor jurisdictii ortodoxe din Anglia si Tara Galilor.

Primul Hram sarbatorit la 19 ianuarie 2005, l-a avut ca invitat pe Preasfintitul Parinte Vasile Somesanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului (a se vedea si numarul FSIC 200). Prima slujba de Pasti (30/04 - 1/05) a fost oficiata de Parintele Dumitru Catarig, atunci cand la Catedrala Mitropolitana din Craiova era hirotonit intru preotie actualul Preot Paroh, parintele Constantin Popescu (imagini si un text publicate in FSIC 216).

Imaginile de peste timp reflecta cresterea, diversificarea si consolidarea Parohiei - Sfinte Liturghii (2005, 2009), Sarbatori de Craciun (2006, 2009), Pasti (2006, 2009), Hram (2006 – si in FSIC 225 -, 2008, 2010) - pana la cele mai recente cu Biserica din Farnley/Leeds, care va fi viitorul locas de rugaciune si inchinare al Parohiei, daca Bunul Dumnezeu ne va gasi vrednici de aceasta. Alte imagini cu Parohia noastra se afla aici.