Sfantul Macarie cel Mare
Icoana pictata la
Manastirea Bucium, Iasi
Tropar
  • Asculta Radio Trinitas
  • Asculta Ortodox Radio

Fundatia

Odata cu cresterea numerica si imbogatirea spirituala a enoriasilor ce a urmat constituirii Parohiei Sfantul Macarie cel Mare, comunitatea noastra a stabilit drept obiectiv prioritar achizitionarea unui spatiu, de preferinta un lacas de cult existent, in care sa se desfasoare, in conditii apropiate de cele de care dispun parohiile-surori din Romania, intreaga sa activitate religioasa.


Scurt istoric

Primele demersuri consistente au fost facute in primavara anului 2010, cand s-au evaluat directiile de actiune si conditiile de ordin juridic care trebuie indeplinite in vederea atingerii obiectivului amintit. A devenit astfel evident faptul ca membrii parohiei noastre trebuie sa se organizeze intr-o structura cu statut si obiectiv recunoscute de catre statul britanic. Astfel s-a ajuns ca in 12 septembrie 2010 sa se infiinteze o fundatie al carei obiectiv fundamental este sa sustina desfasurarea activitatilor specifice cultului crestin-ortodox in zona Leeds-Manchester, spre folosul publicului larg dar adresandu-se in principal vorbitorilor de limba romana si limba engleza.

Fundatia a preluat numele patronului nostru spiritual, Sfantul Macarie, si se numeste "Saint Makarios The Great Ecclesiastical Trust". Pentru infiintarea ei a fost nevoie ca un numar mic de membri ai comunitatii sa accepte, in mod voluntar, angajarea responsabilitatilor care incumba din statutul de administratori ai fundatiei. Alaturi de Parintele Constantin Popescu, primii administratori ai fundatiei sunt Anca Andreopoulos, Dana Ghiorghiu, Bogdan Prunaiche si Annemarie Visoianu-Kanatas.

Ulterior constituirii, s-a derulat procesul de inregistrare a fundatiei la organismul englez de reglementare a functionarii fundatiilor si asociatiilor, Charity Commission. La data de 15 februarie 2011, fundatia noastra a fost inregistrata in Registrul Fundatiilor ("Register of Charities") sub numarul 1140421. Dupa alte trei luni si jumatate, la 1 iunie 2011, HM Revenue & Customs ne-a recunoscut statutul de fundatie pe considerente fiscale astfel incat fundatia noastra va putea utiliza facilitatile de ordin fiscal pe care acest statut le face posibile (de exemplu Gift Aid).


Rol

Pentru atingerea obiectivului prioritar al comunitatii, fundatia va fi entitatea juridica prin intermediul careia se va realiza achizitia unei proprietatii. In prezent, fundatia este in proces de negociere a preluarii unei proprietati de la Biserica Angliei, proprietate care include o biserica, o cladire anexa si terenul adiacent.

Dincolo de participarea sa la dimensiunea strict juridica a achizitiei, fundatia se constituie si in instrumentul de strangere a fondurilor care sa faca posibila cumpararea unei proprietati si administrarea ulterioara a acesteia. Pentru acest scop, am deschis un cont la banca NatWest in care pot fi donate orice sume de bani in vederea finantarii proiectului nostru.

O mentiune speciala pentru cei care doresc sa spijine financiar realizarea proiectului nostru si care obtin venituri impozabile in Marea Britanie. Prin recunoasterea statutului nostru de fundatie, HM Revenue & Customs ne ofera posibilitatea suplimentarii cu 25% a sumelor donate de catre persoanele mentionate mai sus, fara niciun cost suplimentar pentru donatori. Pentru a intelege acest mecanism fiscal numit Gift Aid si pentru a afla cum puteti deveni un donator Gift Aid, va rugam sa accesati link-ul: Gift Aid - Instructiuni. Declaratia Gift Aid este disponibila la: Gift Aid - Declaratie.