Campania caritabilă

„Bucuria de a dărui – raiul din sufletul omului”

Leeds, Marea Britanie, 30 noiembrie-14 decembrie 2014

Iubiți credincioși,

Postul Crăciunului este perioada cea mai propice în care putem face un dar celor care sunt în nevoi. Hristos în Scriptură ne spune că „mai fericit este a da decât a lua” (Faptele Apostolilor 10,30). Sau: „Precum trupul fără suflet mort este, astfel și credința fără fapte moartă este” (Iacov 3, 26).

De asemenea, să ne gândim întotdeauna, atunci când dăruim ceva, la bucuria care se declanşează în sufletul celui care primeşte. Mai mult, câți copii poate sunt triști și singuri de sărbători, pentru că noi nu ne-am făcut timp să le arătăm căldura dragostei noastre? Poate prin darul nostru, sufletul unui copil devine, pentru o clipa, raiul bucuriei și al luminii că cineva îl iubește și se gândește la el.

De aceea, în urma discuțiilor avute, în particular sau prin e-mail, cu unii dintre consilierii şi membrii Fundaţiei parohiei noastre, am convenit cu toții că este mare nevoie să demarăm niște acțiuni cu caracter social-filantropic în sânul comunității noastre ortodoxe de la Leeds, în vederea ajutorării semenilor noștri nevoiași, care, sigur, s-ar bucura de mâna dragostei întinse de către noi. Bineînţeles că pe viitor trebuie să ne gândim şi la românii nevoiaşi, care sunt în apropierea noastră, sau la vizitarea unui azil de bătrâni sau orfelinat din zona Yorkshire.

În acest sens, am găsit că este potrivit să începem în a da o mână de ajutor unui centru social din România, județul Alba, localitatea Silivaş: Așezământul Social „Sfânta Filofteia”, de care se ocupă un preot foarte bun, Părintele Vladimir Beregoi, pe care îl cunosc extrem de bine. Acest așezământ are în grijă aproape 70 de copii, provenind din familii cu situații financiare precare, copii abandonați, orfani sau maltratați în familiie lor. Pentru conformitate, vă rog, consultați pliantele atașate acestui e-mail.

Criteriul pe care l-am pus la bătaie, în vederea identificării unui asemenea centru, a fost unul simplu: izolarea spațială și faptul că prea puțini știu de existența lui. În general, campaniile caritabile se îndreaptă înspre cei care sunt foarte cunoscuți, scăpându-le din vedere faptul că mai sunt și alte centre, care sunt neglijate și pe care nu le ajută nimeni.

Pentru o mai bună organizare, vă furnizez coordonatele concrete ale acestei campanii caritabile:

Defalcată pe vârste și sexe, componeţa așezământului social este următoarea:


1. Sunt 75 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani:

Băieți:

Vârstă Număr persoane
Total 38
6 ani 6
7 ani 3
8 ani 2
9 ani 6
10 ani 4
11 ani 2
12 ani 4
13 ani 5
14 ani 6

Fete:

Vârstă Număr persoane
Total 37
6 ani 5
7 ani 4
8 ani 5
10 ani 3
11 ani 3
12 ani 3
13 ani 6
14 ani 8

2. Ce putem dărui? Încălțăminte de iarnă, haine de iarnă și, desigur, hrană neperisabilă.

3. Cum dăruim? Încălțămintele sau hainele pot fi noi sau uzate, dar curate, călcate și în condiții foarte bune de folosit. Nu putem dărui ceea ce nu mai poate fi folosit de către nimeni și niciodată. Pentru o bună gestionare a tot ceea ce primim, vom mai face încă o verificare la biserică, înainte de a le trimite.

Sugestie: o persoană poate să-și asume un copil, căruia să-i cumpere (sau să dăruiască din ceea ce are deja) ceea ce crede de cuviinţă (o pereche de ghete, haine, un pantalon etc).

4. Cui ne adresăm? Avem consilier al parohiei cu probleme sociale: Dna Ana Horincar, care va fi coordonatorul acestei campanii. Desigur, dânsa își poate alege o echipă de lucru în această acțiune.

5. Unde aducem ceea ce vrem să dăruim? La biserică, duminica după Sfânta Liturghie. Pentru cei care nu pot veni duminica, îi rog să mă contacteze telefonic sau prin e-mail (pot fi găsite pe site-ul parohiei noastre).

6. Durata campaniei: 30 noiembrie-14 decembrie, 2014

7. Modalitatea de a le trimite? Dacă cineva se oferă să ne sugereze un transportator, care face regulat Anglia-România şi care ne-ar putea ajuta în acest sens, ne-am bucura.


Domnul să ne ajute să ducem la bun sfârşit acest semn al atenţiei şi dragostei noastre pentru nişte copii, care, sigur, se vor bucura de ceea ce noi, din puţin, dar cu dragă inimă, le vom trimite. Şi să ne lăsăm călăuziţi de deviza: niciodată nu suntem prea puţini pentru a face lucrul mari.

Notă: Intenția noastră nu este să trimitem cele necesare pentru toți copii acestui aşezământ. Trimitem cât se adună. Important este să fie un semn al dragostei noastre.

Cu drag

† Episcopul Ignatie